Alive tactics by Franciskus Urban

Alive tactics by Franciskus Urban

Något litet om det mesta och nödvändigaste i livet

+

Berör detta mig?

Ett himla livPosted by Franciskus Urban Tue, December 24, 2013 01:43:45


Det är, om ett par timmar, julaftons morgon och jag brottas med två frågor. Jag vet inte om du är intresserad och jag kan inte tvinga dig att läsa. Jag vet däremot att bägge berör dig och det av de enkla anledningarna att du är människa och att du är älskad.

Du kanske är helt upptagen med att planera, ordna och fixa med alla julbestyr. Eller så är du mitt uppe i julfirandet. Alternativt är det den dagen efter allt då du pustar ut. Alltså är mitt ärende helt rätt i tid.

Var och en av frågorna jag brottas med kan benämnas med vars ett litet, litet ord på vardera fem bokstäver. Två till synes helt obetydliga ord som, om jag nämner dem, kommer att väcka en hel rad med känslor och föreställningar. Ändå finns kopplingen mellan dessa och dig tack vare att du är människa.

Helt rätt i tid alltså. Men vad är det för frågor? Den första frågan är varför det är så motbjudande att känna hopp. Att hoppas. Den andra är varför så många väljer att blockera vägen till hoppet.

Ett nytt hopp är fött för människan och du frågar om det berör dig?
Hade en extra skatteåterbäring delats ut till alla; hade du inte stått där i kön för att få din del?
Hade en evighetsdryck funnits; hade du inte bett på dina knän att få smaka

Jämförelsen är allt för billig. Samtidigt är pengar och odödlighet tydliga exempel på sådant som upptar mycket tid och möda och därför kan tjäna som jämförelse.

Vägen till hoppet har samma källa. Och du frågar om den är skapad för dig?
Hade det plötsligt, för människan, banats en upprättelsens väg; hade du inte slagit in på den?

Helt rätt i tid, ty det är jul, den tid då vi firar födelsen av hoppet, Jesus Kristus vår räddare, han som anlade vägen; Kristi Kyrka.

Jag är inte ensam om att brottas. Många med mig gör det och många har gjort det tidigare. Och sannolikheten för att även du någon gång har gjort det är stor. Frågan är om du, som jag, har sett kopplingen och omfamnat den?

Om du undrar varför Han föddes så är svaret så enkelt och kan samtidigt inte bli större: För att vi är människor och för att vi är älskade. Gud blev människa för att människan skall kunna bli gudomliggjord. Och det är självklart att också du är inräknad. Vägen ligger öppen också för dig. För att du är människa så berör det också dig.

En riktigt God Jul och Guds rika välsignelse

Franciskus Urban  • Comments(0)//blogg.a-tac.se/#post248