Alive tactics by Franciskus Urban

Alive tactics by Franciskus Urban

Något litet om det mesta och nödvändigaste i livet

+

Andlig träningsvärk.

Mitt livPosted by Franciskus Urban Sun, January 26, 2014 17:04:34


Det snöar och någon dag skall jag skriva om vad kompostmodernism är. Men inte idag. Jag gav mig ut i snöfallet. Inte för att jag hade lust utan mer för att detaljer behövde ordnas; sådana som påverkar vardagen menligt. Soporna skulle slängas och det behövdes inhandlas lite livsmedel. Olivolja och bröd, bland annat. Samtidigt få en smula friskluft och rensa huvudet inför eftermiddagens förberedelsearbete inför nästa söndags gudstjänst och predikan.

På väg ner till områdets lokala centrum – det håller faktiskt på och utvecklas med nya butiker och en del service – går jag förbi vad som för många år sedan var en livsmedelsbutik. Där har på senare tid rått en ny typ av aktivitet som jag har tolkat som bönelokal. Nu är fönstren försedda med täckande papp. Hela bilden ges inte genom de glipor som finns mellan pappsjoken. En kvalificerad gissning är ändå att den gamla livsmedelsbutiken håller på att förvandlas till moské.

Ett stenkast från de täckta fönsterrutorna finns en annan livsmedelsbutik. De säljer bland annat halalslaktat färskt kött. Här bjuds alltså, i samma centrumbildning, både kroppslig och själslig mat. Livsmedel.

Varför, om det nu skall bli en moské, byggs den? Svaret är enkelt. Av samma anledning som det finns en livsmedelsbutik. Det finns behov av annat än jordisk mat. Människan är mer än muskler med en mag- tarmkanal.

Osökt tänker jag på det uppdrag biskopen gav mig förra året. Det var att bygga en Kristen församling. Nordisk-katolska kyrkan har därför en växande gemenskap i Karlskrona idag. Anledningen är att människan behöver fylla på och växa, men inte bara fylla på i magen och växa i volym. Människan har ett medfött behov av att växa i anden och i tron.

Människan är skapad för att uträtta och klara stora ting. Men det klarar hon inte genom att bara fylla på i magen och träna sina muskler. Hon måste också träna hjärtat och själen. Hon måste lära känna sig själv. Och det gör hon genom att odla relationer, inte minst med Skaparen. Herren. Gud. Redskapen för den träningen; den odlingen, ges inte på något gym. Den ges i kyrkan. Den ges i mötet med Kristus. Därför bygger vi en Kristen församling i Karlskrona.

Även i den andliga vardagen behöver vi ordna saker. Sopor måste bäras ut, olja måste ordnas och bröd måste delas. Därför bygger vi en nordisk-katolsk församling. Att ta sig dit handlar inte varje dag om lust. Det handlar om grundläggande behov och om detaljer som faktiskt påverkar, inte bara vardagen utan all tid. Därför bygger vi en träningslokal, en kyrka, som garanterat ger träningsvärk.
Lite reklam för ett relaterat inlägg på en annan blogg:Bättre förekomma än förloras

"Liksom kroppens muskler och hjärnan måste tränas för att fungera optimalt, så måste även det själsliga och andliga i varje människa tränas. Genom att bejaka att människan inte bara är en biologisk och social varelse, utan också en själslig och andlig - och tar det på allvar - måste även denna sidan odlas och tränas."

Läs hela inlägget här: http://blogg.stnikolaus.se/#post48


  • Comments(0)//blogg.a-tac.se/#post249